Změny, které přinesla novela cizineckého zákona

Ilustrační snímek Jindřicha Štreita z cyklu Jsme z jedné planety

V červenci 2017 prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o pobytu cizinců, proti které se ohradily nejen organizace pracující s migranty v České republice, ale také Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy a někteří senátoři a poslanci. Přesto, že Senát novelu vetoval, poslanci novelu na konci června přehlasovali.

Charita ČR se loučí s Filipínami

Loučení s Filipínami (foto: Jakub Žák)

Bezmála patnáct milionů korun na obnovu země, přes pět tisíc podpořených rodin a více než osm set farmářů zapojených do zemědělských projektů. Tak by se dalo v hrubých obrysech načrtnout působení Charity ČR na Filipínách po ničivém tajfunu. Pojďme si na následujících řádcích připomenout, jak to celé začalo, jak nedocenitelnou pomoc Charita ČR Filipínám poskytla a zda se jí podařilo dovést vše do zdárného konce. Součástí článku je video s rozhovory o trnité cestě k uzdravení zdevastovaných ostrovů.

Praxe ve zdravotním pojištění cizinců a migrantů

„Aby si mohli vzít cizinci z Ukrajiny, kteří trvale žijí a pracují v České republice, k sobě své stárnoucí rodiče, musí zaplatit 30 tis. Kč a více za roční příspěvek české zdravotní pojišťovně ročně,“ uvádí Iveta Mikulenková z Diecézní charity České Budějovice.

Přednáška o právech a povinnostech v zaměstnání

Srdečně zveme klienty a širokou veřejnost ve čtvrtek 22. října 2015 ve 14.00 hodin do Přednáškového sálu Orel, Lannova 2, České Budějovice. Tématy přednášky budou: práva a povinnosti zaměstnance, práva a povinnosti zaměstnavatele a typy pracovních smluv. Více informací v tomto článku.

Pozvánka pro cizince a jejich příznivce na Odpolední čajepití 17. 9.

Srdečně zveme všechny naše klienty, dobrovolníky a jiné příznivce na odpolední posezení u čaje. Čtvrtek 17. září 2015 v 16.00 hodin v Poradně pro cizince a migranty, Kanovnická 16, České Budějovice. Více informací v tomto článku.

Vedení České biskupské konference k situaci migrantů: Je třeba jednat!

"Znovu potvrzujeme naši připravenost podílet se na pomoci lidem, kteří jsou nuceni utíkat ze svých domovů, a zapojit se do procesu integrace uprchlických rodin do české společnosti." Touto deklarací začíná Prohlášení předsedy a místopředsedy České biskupské konference k současné situaci migrantů, vydané 10. září v reakci na výzvu papeže Františka z neděle 6. září.

Krize má řešení, toto je od sdružení Caritas Europa

Fotografie z řeckého pobřeží

Evropští představitelé pravděpodobně nejvíce podcenili pravé příčiny migrace. Po celá desetiletí riskovali migranti a žadatelé o azyl v pravidelných vlnách své životy při nebezpečných cestách do Evropské unie. Dorazili ze západní Afriky na Kanárské ostrovy, na španělské enklávy v Ceutě a Melille; od libyjských břehů k břehům Lampedusy a Malty a nyní stovky tisíc lidí zamířily přes Turecko do Řecka a Bulharska. Tak začíná prohlášení Caritas Europa k otázce současné migrační krizi v Evropě.

Ještě potřebujeme tempery, pera, fixy, obaly, školní batohy a kružítka pro děti ze sociálně slabých

Dary do sbírky přijímáme denně od 8 do 12 a od 13 do 16 hod. (v pátek jen do 14 hod.) na těchto místech: Poradna Eva, Riegrova 51, Č. Budějovice (přízemí budovy), nebo ředitelství Diecézní charity ČB, Kanovnická 16, Č. Budějovice. Děkujeme, že nám pomáháte pomáhat!

Jihovýchodní Evropa sleduje rostoucí počet uprchlíků

Srbsko registruje přes 4 000 nezletilých uprchlíků či migrantů bez doprovodu dospělých. Foto: Cahrita Srbsko

Konflikty, chudoba a pronásledování na Blízkém Východě, v Asii i Africe zavinily v roce 2015 výrazný nárůst počtu uprchlíků a ekonomických migrantů směřujících do Evropské unie přes Turecko, Řecko, Makedonii a Srbsko. Příběh jedné z prchajících dívek, Liny, se velmi podobá mnoha jiným.

Českobudějovická Charita uspořádala již podeváté tradiční tábor pro děti ze sociálně slabých rodin.

Ve čtvrtek 30. července vyrazila skupinka dobrovolníků a zaměstnanců českobudějovické diecézní charity na vlakové nádraží, kde se k nim přidalo šestnáct dětí. Čekala je totiž cesta do pravěku.