Jídlo, hudba i umění. Cizinci představili svůj Kousek Ze/mě
23. srpna 2022 Aktuálně

Jídlo, hudba i umění. Cizinci představili svůj Kousek Ze/mě

U příležitosti Světového dne uprchlíků se v pátek 19. srpna 2022 uskutečnil již druhý ročník multikulturního setkání s názvem Kousek Ze/mě. Setkání pořádala Poradna pro cizince a migranty při Diecézní charitě České Budějovice přímo v areálu Dominikánského kláštera na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích. Hosté se po celý den mohli seznámit s příběhy, kulturou a zkušenostmi cizinců, pro které se stala Česká republika novým domovem. Setkat se mohli například s lidmi z Ukrajiny, Ruska, Kazachstánu, Uzbekistánu či daleké Kuby nebo Zambie.

Multikulturní setkání Kousek Ze/mě s sebou přineslo možnost představit cizince z jiného úhlu a více je propojit s českou veřejností. „Chceme usnadnit cizincům z celého světa integraci do české společnosti a ukázat jejich obrovský přínos, například napříč pracovními obory. Chceme, aby se v Čechách cítili dobře a místní obyvatelé je lépe přijali,“ upřesňuje cíl setkání Nikola Novotná Marková, vedoucí služeb Diecézní charity České Budějovice.

1661259833940Návštěvníky kláštera čekal bohatý program. Setkání zahájil P. Stanislav Brožka, prezident Diecézní charity České Budějovice, vedoucí služeb a vedoucí Poradny pro cizince a migranty. Následovalo hudební vystoupení ukrajinské zpěvačky Anny, po kterém se již návštěvníci s chutí pustili do ochutnávky světové kuchyně. Tu pro ně připravili sami cizinci. „Na výběr bylo z mnoha jídel. Hosté si mohli pochutnat například na kubánské rýži, golubcích či francouzských eclairs. Nechyběly ani vareniky, causa limena z Peru, plov nebo manty a další jídla z mezinárodních kuchyní. Odpoledne se neslo v kulturním duchu. Byla připravena dvě divadelní představení a hudební vystoupení Maxima z Běloruska a dua otce se synem z Ukrajiny. Velký zájem byl také o ukázku kovářských prací od kováře Andreje,“ popisuje průběh dne Taťjana Šeráková, pracovnice Poradny pro cizince a migranty. V areálu bylo po celý den k vidění také několik výstav a připraven byl i program pro nejmenší. Na akci vznikl také obraz, který malovali sami účastníci. Každý, kdo na akci zavítal, mohl přispět svou fantazií.

1661259833999
Na Kousku Ze/mě spolupracovali jak zaměstnanci Diecézní charity České Budějovice, tak samotní cizinci žijící v Českých Budějovicích či jeho blízkém okolí. „Je velice zajímavé, že cizinci, už jen při pořádání této akce, spolu začali komunikovat a přátelit se. Probíhá tak integrace už samotnou přípravou setkání a za to jsme velmi vděčni. Byli bychom také rádi, kdyby se z tohoto multikulturního setkání stala tradice a dostala se více do povědomí veřejnosti,“ dodává Nikola Novotná Marková.

Multikulturní setkání Kousek Ze/mě se těšilo zájmu jak cizinců a jejich rodinných příslušníků tak české veřejnosti. „Velké díky patří všem zaměstnancům, dobrovolníkům a především cizincům, kteří se podíleli na organizaci akce. Bez jejich pomoci by se tento den neuskutečnil. Děkujeme také široké veřejnosti, že se za námi přišli podívat v tak hojném počtu,“ uzavírá s vděčností vedoucí služeb Diecézní charity České Budějovice.

Akce je realizována za finanční podpory Ministerstva vnitra ČR v rámci dotačního programu Integrace cizinců 2022 a podpoře z Fondu Kaufland „Milion pro České Budějovice“, ve spolupráci s Nadací Via.

vnitro_logo           VIA_rgb (1)             Kaufland