Kousek Ze/mě propojí Čechy a cizince
8. srpna 2022 Aktuálně

Kousek Ze/mě propojí Čechy a cizince

U příležitosti Světového dne uprchlíků pořádá Poradna pro cizince a migranty při Diecézní charitě České Budějovice v pátek 19. srpna 2022 již druhý ročník multikulturního setkání se symbolický názvem Kousek Ze/mě. Setkání se koná v areálu Dominikánského kláštera na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích od 10 do 17 hodin. Cílem akce je seznámení se s příběhy, kulturou a zkušenostmi cizinců, pro které se Česká republika stala novým domovem.

Inspirujme se příběhy, kulturou a zkušenostmi cizinců, pro které se Česká republika stala novým domovem. Každý člověk si přináší ze své domoviny část své kultury, zkušenosti a dovednosti, které může v rámci svého začleňování do české společnosti dále předávat a inspirovat tak své okolí. Seznamte se nejen s činností Poradny pro cizince a celé Charity, ale především s řadou životních příběhů cizinců žijících v Čechách – jsou mezi nimi třeba vědečtí pracovníci, učitelé či umělci. Co cizince v Čechách zaujalo, co je pro ně jiné, jak bojují s českým jazykem a čím mohou inspirovat nás, Čechy?

Návštěvníky akce čeká také bohatý doprovodný program:

• 10:00    Otevření areálu
  • 10:30    Zahájení, úvodní slovo prezidenta a vedoucí služeb Diecézní charity České Budějovice
  • 11:00    Hudební vystoupení ukrajinské zpěvačky Anny
  • 11:20    Taneční workshop s Natálií
  • 12:00    Ochutnávka světové kuchyně – servírování mezinárodních jídel, které připraví sami cizinci
  • 13:30    Ukázka kovářských prací
  • 14:30    Vystoupení operního zpěváka Maxima z Běloruska
  • 14:50    Hudební vystoupení ukrajinského kytaristy a houslisty – Evgenii se synem
  • 15:15    Divadelní představení z Čerkeské republiky
  • 16:00    Mezinárodní hudební vystoupení Iriny z Ukrajiny
  • 16:20    Hudební vystoupení ukrajinské zpěvačky Anny
  • Malování obrazu – v průběhu celého dne budeme společně malovat obraz. Jaký asi bude výsledek?
    • Po celou dobu si můžete prohlédnout výstavu fotografií cizinců žijících v České republice, obrazy od ruského a ukrajinského umělce, výstavu ručně šitých panenek z Ruska či fotografií ukrajinských matek s dětmi
    • Po celý den bude také zajištěn doprovodný program pro děti

Těšíme se na Vás!

Akce je realizována za finanční podpory Ministerstva vnitra ČR v rámci dotačního programu Integrace cizinců 2022 a podpoře z Fondu Kaufland „Milion pro České Budějovice“, ve spolupráci s Nadací Via.

vnitro_logo       VIA_rgb (1)        Kaufland